În timpul anilor de dezvoltare, atenția părinților și a pediatrilor se concentrează asupra fazei delicate în care copilul dobândește și perfecționează abilitățile psihomotorii care îl vor însoți până la vârsta adultă. În cazul în care copilul nostru întâmpină anumite dificultăți în a face față uneia sau mai multor provocări ale acestei perioade complexe, avem tendința de a solicita sprijinul specialiștilor: acest lucru este mai mult decât justificat, deoarece creșterea impune ritmuri de dezvoltare foarte strânse asupra corpului și minții. La urma urmei, neuroștiințele indică coordonarea motorie drept echilibrul perfect între bunăstarea fizică și cea mentală. Din aceste motive, dorim să dedicăm acest articol conexiunilor dintre mișcare și dezvoltarea senzorială în timpul creșterii; de asemenea, vom analiza împreună exercițiile de coordonare motorie pentru copii cele mai potrivite și mai utile pentru consolidarea conștiinței lor corporale.
Antrenarea corpului te face mai inteligent?
Deși ultimul deceniu a arătat valori pozitive în ceea ce privește practicarea sportului în rândul copiilor din țara noastră, un studiu realizat în 2016 în unele școli primare și secundare de cătreIstituto Superiore di Sanità a constatat că 14% dintre copii nu practică sport și că doar 24% dintre aceștia participă activ la educație fizică. Știm cum acest lucru, împreună cu o dietă inadecvată, poate fi un factor de risc pentru boli precum obezitatea și diabetul; dar cât de mult afectează inactivitatea fizică dezvoltarea corectă a coordonării motorii?
În măsura în care mișcarea fizică este direct legată de creșterea abilităților motorii la copii, rezultă că întregul plan neurofiziologic este afectat de efectele benefice ale mișcării obișnuite. Cu alte cuvinte, vârsta de dezvoltare este perioada în care mintea noastră integrează automatismul modelelor motorii care se vor autoreprezenta, inconștient, pe tot parcursul vieții.
Prin urmare, este important să nu separăm dezvoltarea corporală de cea mentală, ci, dimpotrivă, să încurajăm copilul să practice activități sportive atât structurate, cât și libere, pentru a favorizaprelucrarea corectă a stimulilor senzoriali proveniți din mediul extern și din propriul corp în același timp. Sportul și jocul în aer liber contribuie în mod direct, de fapt, la perfecționarea controlului corporal și a coordonării motorii, la îmbunătățirea
- fermitatea țesutului musculo-scheletic și a posturii;
- funcțiile endocrine și cardiovasculare;
- calitatea somnului;
- percepțiile auditive, tactile și vizuale;
- stima de sine și emotivitatea.
De fapt, finalizarea dezvoltării psiho-motorii de bază are loc la câțiva ani după primii pași: se estimează că abia între 6 și 10 ani copiii dobândesc în sfârșit controlul deplin al abilităților lor motorii și psihice. Prin urmare, datorită sportului, cei mai mici copii au ocazia de a-și explora pe deplin capacitățile fizice, împărtășind succese și înfrângeri și încercând să își depășească limitele pe teren, împreună cu colegii de joacă, membrii familiei și animalele de companie. Dar există exerciții specifice pentru îmbunătățirea coordonării motorii? Bineînțeles că există: haideți să aflăm în ce constau acestea.
Exerciții pentru coordonarea motorie a copiilor: cum să intervenim
Dacă observăm că copilul nostru are dificultăți evidente în planificarea anumitor mișcări corporale sau în prelungirea unei activități fizice obișnuite, este bine să programăm o consultație care să examineze mai întâi tabloul general de sănătate: ca deficiență neuropsihomotorie, tulburarea de coordonare motorie necesită un diagnostic care să ia în considerare întreaga istorie de dezvoltare a copilului.
În multe cazuri, dispraxia (un mers necoordonat sau o lentoare a mișcărilor) este asociată cu alte tulburări specifice de învățare, cum ar fi dislexia și disgrafia: printre consecințe, există un deficit al stimei de sine care îl împinge pe copil să inhibe și mai mult acțiunile fizice și inițiativele personale. Prin urmare, este recomandabil un curs de observație și terapie pentru a monitoriza fluiditatea mișcărilor corpului și viteza de reacție la stimulii externi: tratamentul neuropsihomotor are șanse mari de succes dacă este întreprins la o vârstă de dezvoltare.
În general, exercițiile de coordonare motorie pe care terapeutul le propune copilului implică utilizarea tuturor districtelor musculo-scheletice ( craniu, trunchi, membre superioare și inferioare) pentru a identifica cu precizie zonele de intervenție terapeutică. Pentru ca copilul să reintegreze tiparele de mișcare în viața cotidiană, anumite exerciții și practici ludice sunt considerate deosebit de eficiente.
Jocuri cu mingea
Ideale pentru îmbunătățirea atât a coordonării, cât și a simțului echilibrului, jocurile cu mingea sunt nenumărate, versatile și potrivite pentru fiecare etapă a copilăriei. Pe lângă ascuțirea ochiului și a abilităților manuale, exercițiile de aruncare și prindere ajută la perfecționarea atât a țintelor, cât și a vitezei de mișcare; jocurile de echipă, apoi, învață cum să măsori intensitatea respectând spațiul și timpul și cum să echilibrezi acțiunile fizice în funcție de rolul fiecăruia.
Construirea și modelarea
Un ajutor esențial în cazurile de dispraxie, construcția este un mod creativ și instructiv de a stimula coordonarea mână-ochi. Luptând cu miniaturi, cărămizi și materiale de automodelare, copiii învață să asocieze acțiuni și mișcări cu forme și spații, având în plus ocazia de a-și îmbunătăți capacitatea de a face față micilor obstacole prin perfecționarea tehnicilor manuale.
Cântec și dans
Printre diferitele funcții ale muzicoterapiei, efectele sale pozitive asupra tulburărilor psihomotorii sunt bine cunoscute. Pe lângă încurajarea participării, activități precum dansurile de grup și karaoke sunt, de fapt, deosebit de potrivite pentru tratarea problemelor de coordonare gestuală și vocală, încurajând autopercepția fizică și capacitatea expresivă.
Ce se întâmplă dacă copilul meu este leneș?
La fel ca adulții, și copiii trec prin perioade de stres sau apatie ușoară care îi pot determina să dorească să petreacă mai mult timp acasă, poate implicați în activități care nu presupun un efort fizic excesiv. Dacă această perioadă nu se prelungește, nu trebuie să ne alarmăm; dacă, în schimb, un stil de viață nesănătos devine obișnuință, este esențial să corectăm situația, făcând un efort pentru a face atractivă activitatea fizică în general și orice exerciții pentru îmbunătățirea coordonării motorii.