シャマン

UZINA DE GANDURI » Blog » Ziua nationala a Romaniei

Ziua nationala a Romaniei

Parada  de 1 Decembrie

Ministerul Administraţiei şi Internelor va participa la parada militară prilejuită de Ziua Naţională a României cu patru detaşamente de tehnică, iar comanda blocului de defilare va fi asigurată de Jandarmeria Română, au anunţat, sâmbătă, în timpul repetiţiei generale, oficialii instituţiei.

Ma bucur ca inca se sarbatoreste ziua nationala, asta inseamna ca  avem putina mandrie (inca). Nu conteaza ca suntem datori vanduti, ca tara, ca bancile nu stiu cum sa mai ia pielea de pe noi,  ca Armata Romana e pe butuci, ca politicienii ne cer sa fim uniti in aceste momente de cumpana, dar ei isi maresc fondurile de protocol, ca se fura legal si cu acordul oamenilor care alcatuiesc clasa politica , si ca aproape ne-am consumat ultima farama de demnitate ramasa. Nu. Important e sa vina X si Y in limuzinele lor de lux, si sa fie  in atentia presei. La asta se rezuma marea lor parada. Si la faptul ca ceilalti oameni de rand vin si privesc, cu speranta ca in aceasta zi libera  vor fi pontati. Ma intreb, cei care au scris si semnat rezolutia de la 1 Decembrie 1918,  daca ar fi stiut ce se va alege de tara asta, ar mai fi pus mana pe stiloul cu care au semnat?

Despre Unire

”La 1 decembrie 1918, Adunarea Națională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegați, și sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colțurile Ardealului și Banatului, a adoptat o Rezoluțiune care consfințește unirea tuturor românilor din Transilvania și întreg Banatul (cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre) cu România.

Rezoluția votată de Marea Adunare Națională, proclama:

Rezoluţia Marii Adunări

  1. Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
  2. Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.
  3. Înfăptuirea desăvârșită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieții publice. Votul obștesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporțional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, județe ori parlament.
  4. Desăvârșită libertate de presă, asociere și întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omenești.
  5. Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăților, în special a proprietăților mari. În baza acestei conscrieri, desființând fidei-comisele și în temeiul dreptului de a micșora după trebuință latifundiile, i se va face posibil țăranului să-și creeze o proprietate (arător, pășune, pădure) cel puțin atât cât o să poată munci el și familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potențarea producțiunii.
  6. Muncitorimei industriale i se asigură aceleași drepturi și avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.”(Wikipedia)

Filed under: Blog · Tags: , , , ,

Leave a Reply

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...