シャマン

UZINA DE GANDURI » Blog » Cutia Pandorei: petrolul

Cutia Pandorei: petrolul

,,Carburanții s-ar putea scumpi în urmatoarele zile cu aproximativ 60 de bani la litru”.

,,Litrul de benzină şi motorină, fără taxe, produs în România, costă mai mult decât în Occident. Producătorii dau vina pe productivitate.”

,,Daca nu ati trecut inca pe la pompa, trebuie sa va spun ca nesimtitii au scumpit benzina si motorina din nou. Pana cand frate?”

,,E bataie de joc pt ca guvernul tine taxele si accizele la fel de mari, iar statiile Petrom nu vor sa renunte la preturile practicate, avand un profit urias. Daca ei isi bat joc de noi, haideti sa-i boicotam.”

Astfel de stiri si de mesaje apar tot mai des in presa si pe internet. Disensiunile sociale si implicatiile economice ale scumpirii carburantilor devin tot mai acute. Dar daca ne uitam inapoi, o sa vedem ca dintotdeauna, inca de la descoperirea petrolului, acesta a fost motiv de razboaie, crime si inselatorii la nivel mondial.

La sfârşitul secolului al XVIII cărbunele era singurul combustibil utilizat.
Petrolul este descoperit abia  la mijlocul anilor 800, iar folosirea sa creşte rapid, in asa fel incat la  începutul anilor 900, motorul cu combustie internă era deja folosit. Apariţia petrolului a schimbat radical balanţa globală. Zacamintele de petrol  sunt situate în anumite zone – America de Nord, ţările arabe, Asia de Sud, Rusia – zone cu totul diferite de cele in care se aflau zacamintele de carbune.

Revoluţia industrială, bazată pe cărbune, a fost o revoluţie europeană, in care care rolul principal l-au avut tari ca: Germania, Franţa şi Anglia. Odata cu era petrolului, centrul de dezvoltare industrială s-a mutat in America,unde se gaseau puturi petroliere foarte bogate (atunci).

Primul put petrolier din istorie este sapat in Titusville, Pennsylvania, in data de 27 august 1859. In mai putin de doi ani sunt realizate alte 340 de puturi si in 1870 se naste prima companie petroliera: Standard Oil, companie detinuta de catre J. D. Rockefeller, companie destinata sa ajunga prima mare companie petroliera din lume.

Marile puteri incep sa vada  Orientul Mijlociu ca pe un imens zacamant petrolier pe care sa puna mana. Dupa conferinta de la San Remo se ajunge la un accord de impartire a zacamintelor Iraqiene, deja considerate de mare valoare economica.

In anii 30 se incepe producerea de benzina cu o cifra octanica mare.

In timpul primului razboi mondial SUA incepe sa foloseasca tancurile alimentate cu benzina, in timp ce Germania Foloseste inca, pentru navele ei, carbunele.

Pe timpul celui de-al doilea razboi mondial Japonia intra in razboi (si) pentru a deveni autonoma de SUA ,de care depinde din punct de vedere economic, si incearca sa ocupe Indiile Olandeze care detineau vaste campuri petroliere. SUA si Marea Britanie, ca raspuns la aceasta invazie, declara embargo Japoniei: ii interzic importul de petrol. Ca raspuns Japonia ataca flota Americana aflata la Pearl Harbor. Hitler invadeaza URSS  pentru rezervele sale de petrol (printre altele).

In 1944 germanii incearca sa invinga Aliatii in Belgia si Luxemburg. Tentativa esueaza din lipsa de combustibil.

La conferinta de la Postdam din 16 iulie 1945, aliatii impun incetarea oricarei activitati de productie de benzina sintetica din carbune. In acelasi an incepe razboiul rece dintre SUA si URSS, razboi provocat si de tensiunile dintre cele doua tari cu privire la Orientul Mijlociu, unde se afla cele mai mari zacaminte de petrol.

In 1945, Nasser, nationalist egiptean, devenit presedinte ca urmare a unei lovituri de stat, ocupa canalul Suez si il nationalizeaza. Pentru Marea Britanie si Franta, pierdera canalului nu inseamna numai renuntarea la enormele profituri care le aducea canalul, dar asta insemna ca Egiptul sa controleze tot traficul de petrol provenit din tarile Arabe.

Mai exista riscul ca URSS, care deja furniza arme Egiptului sa devina ,,gestionarul” canalului si sa blocheze livrarea de petrol catre Occident.

In comparatie cu carbunele, petrolul si derivatele sale erau mai practice si mai curate. Atunci cand electricitatea incepe sa fie folosita la scara larga, in a doua jumatate a secolului XIX, petrolul este vazut ca materie prima pentru producerea ei.

Cresterea industriala, raspandirea automobilelor si folosirea electricitatii fac sa fie folosite toate resursele de petrol, fara sa se tina seama ca aceste reserve se pot termina vreodata.

Intre 1950 si 1974, SUA si-au dublat consumul de petrol. Avand doar 6% din populatia mondiala, Statele Unite, consumau mai mult de 33% din productia mondiala de energie. In acelasi timp, productia economica a SUA reprezenta aproape un sfert din productia globala, ceea ce insemna ca industria americana era de 4 ori mai productiva decat media globala, petrolul, in special cel din orientul Mijlociu fiind platit in dolari americani (petrodolari). Razboiul Yom Kipur a galvanizat lumea araba, aceasta impunand embargo petrolier asupra SUA, Japoniei, precum si asupra Europei Occidentale. Astfel, incepand cu 1973 marile companii petroliere occidentale au fost puse in situatia de a negocia cu o singura organizatie producatoare de petrol. Acest embargo a crescut rapid pretul la petrol, masurile de control alpretului impuse de diverse state propriilor economii nefiind eficace, efectul embargoului resimtindu-se astfel si mai mult.

Nu are rost sa mai vorbesc despre invazia din 1990 a SUA in Kuweit si despre motive. Sunt evidente. La fel si in Iraq.

Dupa criza petrolului din 1973, ca urmare a razboiului dintre Egipt si Israel, se intensifica cercetarile pentru o noua sursa de energie, care sa inlocuiasca petrolul.

Vârful petrolului sau apogeul petrolului (Peak Oil) este momentul în care extracţia de petrol în lume  va atinge maximul. Acest concept a fost introdus de către geologul american Marion King Hubbert . Ideea e foarte simplă: Devreme ce petrolul este o resursă neregenerabilă, cantintatea extrasă va fi din ce în ce mai mare, până la un moment dat când va fi atins un maxim , după care extracţia va începe, inevitabil, să scadă. În timp, cantitatea extrasă urmează o curbă, numită ” curba Hubbert ” care e asemănătoare cu un clopot.

Peak oil – a fost atins in 2008. Ultimele mari campuri de petrol descoperite au fost prin 1970. Ce se mai descopera azi sunt ramasite. La consumul curent de 90 milioane barili pe zi, un camp de 6 miliarde de barili  ajunge pentru 2 luni.
Romania a trecut de mult de peak oil, productia maxima prin 1980 de 250 mii barili, azi suntem la 100 mii. Peak Oil înseamnă doar că am extras jumătate din cantitatea de aproximativ 2 mii de miliarde de barili care se presupune că există în subsolul Pământului. Pentru extractia petrolului ramas este nevoie de un efort tehnologic si financiar imens.

Ce va fi dupa…nu se stie.

Filed under: Blog · Tags: , , , , , , , ,

2 Responses to "Cutia Pandorei: petrolul"

  1. cti97 says:

    un documentar pe tema peak oil, foarte bun: Collapse

    http://www.youtube.com/watch?v=mIcqfLQW_lw

  2. Ursitoare says:

    Eu daca as fi in locul guvernului as pune un impozit special de 90% peste ce inseamna un adaos mai mare de 30% fata de costurile reale.

Leave a Reply

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...