シャマン

UZINA DE GANDURI » Internet » O mica istorie a virusilor informatici

O mica istorie a virusilor informatici

Acum 40 de ani se nastea primul virus informatic: Creeper. Cu mult  simt al umorului, acesta afisa pe ecran mesajul “I’m the creeper, catch me if you can”, insotit de o poza cu Scooby Doo.

Iata o mica istorie a virusilor informatici:

1949-Cercetarile teoretice asupra virusilor informatici incep inca din 1949. John von Neumann (1903-1957) a dezvoltat teoria elementelor artificiale care se pot autoreproduce. Atunci inca nu exista posibilitatea tehnologica pentru a se putea pune in aplicare aceste teorii.

1970-In Core Wars (Core War (sau Core Wars) este un joc de programare în care programele încerca să se distrugă reciproc, în memoria unui computer simulat. Programele (sau războinicii) sunt scrise într-un limbaj special numit Redcode, şi condusă de un program numit MARS (Memory Array Redcode Simulator) programele scrise in asazisul cod rosu se lupta intre ele pentru a supravietui in memoria PC. Ele reusesc sa se strecoare in memoria PC si sterg adrese la intamplare. Exista si anumite versiuni care se pot copia pe ele insasi. In acest context apare conceptul de virus informatic.

1981-Profesorul Leonard M. Adleman, in cursul unei discutii cu Fred Cohen, foloseste pentru prima data expresia ,,virus pentru computer”

1982-Primele variante de virusi pentru Apple II incep sa circule prin intermediul dischetelor. Virusul ,,Elk Cloner”, primul virus ,,in the wild”(potrivit expertului in virusi Paul Ducklin, pentru ca un virus sa fie considerat ,,in the wild”, trebuie să se răspândeasca drept urmare a operaţiunilor normale de zi cu zi pe şi între computerele cu utilizatori “de încredere”), inebuneste utilizatorii de sisteme Apple cu jocuri de cuvinte in rime, ecran intors la 180 de grade si zgomote ciudate.

-In centrul de cercetare Xerox din Palo Alto, Jon Hepps si John Shock programeaza primii ,,Worm”. Erau folositi pentru calcule distribuite si se propagau autonom in retea. Din cauza unei erori de programare incep sa se inmulteasca necontrolat, lucru care duce la blocarea computerului. De aici incep ideile pentru folosirea acestui program ca un virus.

1983-In noiembrie, Fred Cohen , in cadrul unui seminar , prezinta pentru prima data conceptul de ,,virus”. Pentru implementarea primului virus care functiona in UNIX sunt necesare 8 ore.

1984-Fred Cohen publica primul articol despre virusi informatici ,,Experimente cu virusii de computer”, articol pe care o sa il citeze in lucrarea sa de doctorat din 1986- “Computer Viruses – Theory and Experiments”

1985-Incep sa apara alti virusi ,,in the wild”. In general este vorba de programe,,glumete” care au intentia de a enerva utilizatorul PC. Primul program cu adevarat daunator a fost  virusul ,,Gotcha”. Dupa pornirea programului EGABTR, care aparent permitea vizualizarea grafica, datele de pe hard erau sterse si pe ecran aparea urmatorul mesaj: “Arf, arf, Gotcha”(Ah, ah, te-am prins).

-Programul ,,Surprise” creat in BASIC stergea toate datele prin intermediul liniei “kill *.*” In timpul acestei operatii de stergere aparea mesajul ,,Surprise”

-In revista ,,Apples” este publicat codul sursa al unui virus pentru Apple II. Virusii sunt considerati un risc doar pentru megacomputere, nu si pentru personal PC.

1986-Fratii Basit si Amjad Farooq Alvi sunt responsabilii unui mic magazin de informatica care se numea “Brain Computer Services” in Lahore, Pakistan. Pentru a pedepsi autorii copiilor ilegale ale software-ului creat de ei, creaza primul virus de DOS. Prin intermediul studentilor virusul se raspandeste ca o molima, chiar si in institutiile de invatamant americane. Programul era, in fapt,  inocent. Nu facea decat sa redenumeasca numele dischetelor care contineau software-ul fratilor Farooq Alvi cu date care contineau drepturi de autor. Pana in ziua de azi ramane singurul virus informatic care contine adresa autorilor. 🙂

-Ralph Burger prezinta in cadrul unui forum primul virus de fisier.

-Este dezvoltat“PC-Write” –primul cal troian.

-La Universitatea Liberă din Berlin, este infectat primul supercomputer. ,,Chaos Computer Club” avertizează asupra unei epidemii, în următoarele 18 luni. In revista “Computer Persönlich” este publicat codul sursă al unui virus de computer Apple II. In revista “Datenschleuder”a fost lansat codul sursa al unui virus numit “Rushhour” (B. Fix) pentru MS-DOS.

1987-Din ce in ce mai des apar viruşi care afectează fişierele(la inceput numai fisierele. com).“Lehigh “este primul virus care provoacă interesul public. Lehigh ataca fişierele “command.com” şi, din punct de vedere tehnic, este primul virus rezident in memorie.

-Un student din Wellington, Noua Zeelandă, creează Stoned- primul virus din Noua Zeelandă pentru sectorul de boot. El nu are funcţii distructive. Un mare succes a avut, de asemenea, virusul pentru sectorul de boot ,,Form”

-Dupa aparitia primului virus destinat Macintosh, nVir & Peace, Apple a decis sa instaleze in fiecare sistem antivirusul  Virus-Rx.

-Asasizulvirusul Cascade, a fost primul virus codificat. Apărut pentru prima dată în Germania, provoca căderea literelor in josul paginii  unde se adunau într-o grămadă de mici dimensiuni. Fişierele erau distruse.

-Primul virus pentru Amiga (SCA) afectează sectorul de boot, si din timp în timp  afişează un mesaj.

-În decembrie, un student american blocheaza traficul e-mail şi de reţea la nivel mondial, cu primul vierme. Viermele “Tannenbaum” desena un pom de Crăciun pe ecran , iar in background se trimitea singur la toate adresele de e-mail gasite in Pc-ul victima.

-Intr-un articol al unei reviste este publicata o listă de coduri sursă. Chiar si incepatorii sunt capabili să adapteze cu uşurinţă codurile sursa pentru a crea virusi.

Si asa, ajungem in zilele noastre. Virusii informatici  au devenit o amenintare mult mai mare decat credea cineva vreodata.

TOP 10 –cei mai periculosi virusi din istoria PC 

 

10. Mariposa– Origine: Spania 2010

Mariposa a afectat aproape 13 milioane de PC-uri, pe cuprinsul a peste 190 de tari. Virusul era folosit pentru a fura datele cartilor de credit ale utilizatorilor.

9. Klez- Origine: Rusia  2002

Acesta suprascria fisierele de pe calculator, cu fisiere false. In plus, era programat sa dezactiveze programele antivirus de pe PC-uri, pentru a supravietui.

8. Sql Slammer– Origine: Marea Britanie 2003

SQL Slammer bombarda serverele cu linii de cod.  Acestea erau coplesite de trafic si fie mergeau mai greu, fie erau scoase din functiune temporar.

7. Code Red- Origine: SUA  2001

Unul dintre cei mai periculosi virusi ai tuturor timpurilor, Code Red a reusit sa uneasca PC-urile infectate intr-un atac concertat asupra site-ului Casei Albe.

6. Storm- Origine: Europa 2007

Storm a afectat peste 50 de milioane de computere. Se ascundea intr-un atasament venit printr-un e-mail. Virusul nu dauna performantelor calculatorului, dar era folosit pentru profit, furand informatii personale.

Foarte greu de prins deoarece se transforma o data la fiecare 30 de minute, Storm a fost considerat la acel timp viitorul malware-ului.

5. Mydoom– Origine: Rusia 2004

Internetul nu a vazut un virus care sa se raspandeasca mai rapid decat Mydoom. Worm-ul permitea controlul calculatorului virusat, de la distanta.

4. Nimda- Origine: necunoscuta  2001

De o complexitate nemaiintalnita pana atunci, Nimda s-a raspandit in cel putin 5 moduri.

Odata ce ajungea pe un calculator, Nimda crea un cont de administrator de pe care suprascria informatii pe hard cu fisiere false.

3. Melissa– Origine: SUA 1999

Melissa a fost unul dintre primii virusi care s-au transmis via e-mail. Ascuns in fisiere document, acesta a virusat retele corporate si guvernamentale.

2. I love you- Origine: SUA  2000

Virusul care a infectat milioane de PC-uri intr-o singura noapte a fost scris de un student care dorea sa obtina cat mai multe parole.

Pana cand dezvoltatorii de antivirusi au venit cu o solutie, “I Love You” generase daune de 10 miliarde de dolari.

1. Conficker– Origine: Europa 2009

Cel mai periculos virus al tuturor timpurilor, Conficker a afectat zeci de milioane de PC-uri si servere din peste 200 de tari.

In parte virus, in parte troian, Conficker blocheaza update-urile de sistem si instalarea programelor anti-malware. A afectat reteaua Ministerului de Aparare britanic si pe cea a politiei norvegiene.

Filed under: Internet · Tags: , , , , , , ,

7 Responses to "O mica istorie a virusilor informatici"

 1. wind says:

  Happy birthday, dear virus????…ha ha
  Interesanta istorie dar prefer sa nu am de-a face cu ei!
  Salutari!

 2. Uite, să ştii că am citit multe informaţii în această postare a ta. Un subiect care va fi permanent actual şi… actualizat. Ochii în patru, deci.
  Am fost ferit, cel puţin până acum, de probleme mari, din acest punct de vedere. Dar, vorba aceea, nu trebuie lăsată garda…

  1. shaman says:

   Garda sus, tot timpul. 🙂

 3. alm says:

  faina trecerea ta in revista 🙂 existenta lor mai putin .

 4. Conficker / Downadup nu e virus. E “in parte vierme, in parte troian”. Un virus altereaza continutul fisierelor, pe cand viermele doar incearca exploatarea unor vulnerabilitati pentru a se propaga.

  Si apropo, ai uitat de CiH.

Leave a Reply

*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...